Har du bipolar affektiv sindslidelse?

Svinger dit humør mere end andres?

Oplever du, at dit humør svinger mere end andres? At der kan være perioder, hvor du tænker og taler hurtigere, end du plejer. Hvor du har mere selvtillid. Perioder hvor du flirter mere og lettere falder i snak med folk du ikke kender. Perioder hvor dit aktivitetsniveau er højt og du får igangsat en masse, som du ikke nødvendigvis får gjort færdigt?

I andre perioder svinger humøret den anden vej. Det kan være svært at hive dig selv op og i gang. Selvtilliden er lav, tankerne triste og du har ikke lyst og energi til at foretage dig noget. Perioder hvor du helst vil være alene til det går over igen. Hovedet kan føles enten tomt eller fyldt med tankemylder og det hele føles trist. Hvis det primært er de depressive episoder, der fylder hos dig, kan jeg også hjælpe.

Måske er der dage hvor dit humør svinger mellem disse to tilstande fra time til time, og hvor det kan være virkelig svært at finde ud af, hvordan du egentlig har det. Måske varer humørsvingerne over lange perioder, hvor der også i perioder er helt neutralt humør. Måske er dine svingninger i humøret symptomer på bipolar affektiv sindslidelse.

Jeg ligner ikke min mormor, der har bipolær affektiv sindslidelse. Men…

Flere af mine klienter, der beskriver et humør, der svinger mere end andres har dog også svært ved at genkende sig selv i diagnosen bipolar affektiv sindslidelse. Ofte fordi de har et familiemedlem, fx en bedstemor, en onkel eller en forælder, der har bipolar affektiv sindslidelse, hvor humøret svinger endnu mere, og hvor yderpolerne er endnu mere tydelige.

Klienterne har på nærmeste hold set, hvorledes lidelsen påvirker dømmekraften hos deres nære. Måske set mormor køre til den anden ende af landet for at købe en racekat, selv om hun i øvrigt intet ved om katte, eller set sin onkel gå i gang med talrige renoveringsopgaver i huset uden at blive færdige, eller brugt hele opsparingen på en bil, selvom han intet kørekort har. Og sådan gør klienterne slet ikke. Men… alligevel virker det til at humøret svinger mere end vennernes. At vennerne ikke helt forstår, hvordan du nogle gange er fuld af energi og festens midtpunkt, og andre gange ikke orker at se nogen og humøret er sværere at hive op end for andre. Sygdommen kan komme til udtryk i forskellige grader, og derfor kan to familiemedlemmer med samme lidelse godt opleve symptomerne vidt forskelligt.

Bipolar affektiv sindslidelse bør behandles professionelt
Psykologen i København kan hjælpe dig med psykiske symptomer

Hvad er bipolar sindslidelse? 

Hvis du har haft mindst en mani og en eller flere depressioner, har du en bipolar lidelse. Det betyder, at du vil svinge mellem maniske og depressive perioder. Hvor hyppigt og hvor længe de forskellige perioder varer, varierer fra person til person. Nogle mennesker oplever kun at have én enkelt manisk episode gennem hele livet. Andre har utallige. Har du først haft én manisk episode er der øget risiko for at udvikle endnu en.

Typiske symptomer på mani er:

  • Øget aktivitet eller fysisk rastløshed
  • Større trang til at tale
  • Tankeflugt eller en oplevelse af, at tankerne farer gennem hovedet
  • Hæmningsløs adfærd
  • Mindre behov for søvn
  • Mere selvtillid og storhedsfølelse
  • Mere lyst til sex

Årsager til Bipolar affektiv sindslidelse

Hvis du har bipolar affektiv sindslidelse, er viden den vigtigste del af din behandling. Jo mere viden du har om, hvad der kan sætte gang i manien, og hvad der kan holde den i skak, jo bedre vil du kunne forebygge nye maniske perioder.

Jeg kan hjælpe dig med at blive klogere på din mani, hvornår den kommer, hvordan du kan bremse den og hvorledes du kan forebygge at den kommer. Og jeg vil også lære dig de nødvendige strategier til at bremse op og ikke handle på impulser. Derudover kan jeg hjælpe dig til at blive mindre bekymret for nye episoder.

Pårørende terapi hos psykologen i København

Find ud af om vi har kemi!Book en samtale

Vi hjælper med


Det er ikke altid, at en psykisk udfordring står alene. Sammen kan vi kode os nærmere ind på, hvad det er der er svært i dit liv.

Sidst opdateret 16. maj 2023

Tag det første skridt i dag! Vi tager en kort samtale og aftaler dit forløb