Stress betyder at du er overbelastet
Når kravene til dig overstiger dine ressourcer kan du opleve, at du bliver presset i situationen. Hvis det står på over noget tid, kan du opleve det som stress. Det kan være, at du også oplever en magtesløshed i situationen eller en uvished over, hvor længe det mon skal stå på. Dét kan være med til at forstærke oplevelsen af belastning og stress.
Det er helt almindeligt at føle sig belastet i kortere eller længere perioder. Men det kan gøre en verden til forskel, om du kan se en ende på belastningen, eller om du føler dig fastlåst i situationen, og ikke ved hvornår der kommer forandring, eller hvordan du selv skaber den. Jo større krav der stilles i forhold til dine ressourcer, og jo mere magtesløshed du oplever, desto større er der risiko for at udvikle stress.
Glidende overgang
Når der er mange krav i en periode, mange ting at se til, måske både på arbejde, i hjemmet og i relationerne, tærer det på ressourcerne og energien. I begyndelsen kan det opleves helt ok, og du lægger måske ikke rigtigt mærke til, hvor hårdt det egentligt er. Eller du bider måske tænderne sammen, og vælger at overhøre dine stresssymptomer. Du prioriterer måske i stedet at fokusere på kravene, og skærer ned på alt andet, der virker knap så vigtigt eller ikke stiller akut krav om at få opmærksomhed – fx motionen, vennerne, dig selv.
Jo længere tid, hvor kravene er vedvarende for høje, og belastningen fortsat er der, desto mere tager symptomerne til både i antal, intensitet og hyppighed.
Kender du disse symptomer?
Har du mon haft hovedpine lidt oftere? Været svimmel uden at vide hvorfor? Skældt lidt mere ud på børnene? Humøret svinget mere end det plejer? Har du glemt aftaler, eller andet du skulle huske? Sovet lidt dårligere? Været mere træt? Bekymret dig mere? Haft en sødere tand end normalt? Så kan det være du er overbelastet. Det kan være at der efterhånden er kommet så mange symptomer, at du slet ikke kan genkende dig selv? Alle disse symptomer – plus nogle flere kan være tegn på stress. Det er din krops måde at fortælle dig, at du er i en situation, som kræver noget ekstra. Samt du bruger mere energi eller flere ressourcer end du har. En helt naturlig reaktion på en ekstraordinær situation.
Stress er en underlig størrelse
Stress er en underlig størrelse – det kan føles, som om den kommer og går. Derfor kan det også være rigtig svært at finde ud af, ”hvordan du egentlig har det”. Du kan vågne og have det godt. Måske tænker du, at så har du det nok ikke så slemt alligevel. At du bare skal tage dig sammen, og det er noget pjat at tro at du var syg. Fem minutter senere er du brudt sammen uden at vide hvorfor, eller er overmandet af træthed, uden at kunne finde ro nok til at kunne sove. Symptomerne kan nemlig svinge meget i intensitet. Der kan være perioder, hvor symptomerne slet ikke er der, hvor du kan genkende dig selv. Mens andre perioder kan virke uoverskuelige, og du får tanker om, om du er ved at blive skør. Det er helt normalt!
Ubalance på kontoen kan stresse dig
Man kan se stressbelastningen, dine ressourcer og de symptomer, du oplever, lidt lige som et regnskab – med ubalance på kontoen. Der er et kæmpe overtræk – og indtægterne svigter, og banken sender rykkere med besked om at gøre noget ved det. Det kan virke som en ond cirkel. Hvis det var din økonomi, ville du nok sætte dig ned og lave et nyt regnskab, få lukket hullet, så pengene ikke kunne blive ved med at sive ud. Det kan endda være, at du ville kontakte din bankrådgiver eller en revisor for at få hjælp til at lægge en ny strategi for budgettet. Det ville give god mening at håndtere ubalancen, lukke hullet og sikre, at der igen kom penge ind på kontoen.
På samme måde skal der balance ind i dit liv igen. Jeg kan forestille mig, at du allerede har forsøgt at håndtere det selv på forskellig vis. Men ligesom det kan være rart, eller nødvendigt, at få sin bankrådgiver på banen når økonomien driller, kan det være nødvendigt at få en psykolog til at hjælpe dig med at genskabe balancen når energien driller.
Uvished og tankemylder
Et element af stress er uvished, hvilket kan give anledning til mange bekymringer og følelsen af at være magtesløs. Begynder bekymringerne at køre i ring, bliver det til tankemylder. Konstante tanker, der kredser om alt det, der er svært, og som føles ukontrollerbare, kan forstærke oplevelsen af stress.
Symptomer på stress kan være:
- Svimmelhed
- Søvnproblemer
- Hovedpine
- Dårlig hukommelse
- Muskelspændinger
- Ændret humør
- Humørsvingninger
- Koncentrationsbesvær
- Svedeture
- Svækket immunforsvar
- Hjertebanken
- Nedsat sexlyst
- Angst
- Ubeslutsomhed
- Fordøjelsesproblemer
Symptomer på andet?
Stresssymptomer er forskellige fra person til person, og symptomerne ovenfor kan også være symptomer på andre sygdomme. Det er derfor en god idé at blive undersøgt af din egen læge, så du har vished for, at symptomerne ikke skyldes noget andet som fx stofskiftesygdom.
Få ny energi og lær, hvordan du skal håndtere dine symptomer
Med et skræddersyet terapiforløb hos mig lærer du at blive opmærksom på din krops signaler. Du bliver også opmærksom på, hvad der giver dig energi, og hvad der tager din energi, og i hvilke situationer du bliver stresset, så du kan reagere anderledes.
Hvis du har været belastet gennem længere tid, er det vigtigt at få fyldt ny energi på. Det vil jeg give dig redskaber og værktøjer til at gøre. Derudover vil du lære, hvordan du kan forebygge tilbagefald ved at blive opmærksom på, hvordan du som person reagerer på belastninger. Jeg kan også hjælpe dig af med at forholde dig til uvisheden, så du undgår tankemylderet, og du (igen) får kontrol over dine tanker.
Ta’ første skridt mod at få det bedre og lad mig hjælpe dig!
Hvad er stress?
Når du bliver stresset, er din krop i alarmberedskab for at gøre dig i stand til at overleve en krævende situation. Men er du i konstant beredskab, får din krop og hjerne aldrig mulighed for at slappe af. Og så går det galt.
Når stress er sundt
Den kortvarige stress er ufarlig. Den kan faktisk være livsreddende. Den varer fra minutter til få dage. Kortvarig stress gør dig i stand til at yde bedre både fysisk og psykisk. Dine sanser bliver skærpede, og du handler mere intuitivt, fordi du tænker i sort/hvid. Når situationen er overstået, falder din hjerne og krop til ro og vender tilbage til sin normaltilstand. Det er ofte det, der sker, når du skal til en eksamen, eller hvis du skal nå noget vigtigt og bliver nødt til at cykle ekstra hurtigt.
Når stress bliver usundt.
Den langvarige stress kan være skadelig. Den varer uger, måneder eller år. Den har dog også en funktion – nemlig at gøre dig opmærksom på, at der er noget galt og noget skal ændres – sker der ingen ændring i tilstanden vil du med stor sandsynlighed opleve at få flere symptomer, eller at dine stresssymptomer bliver forstærket. Langvarig stress er meget uhensigtsmæssigt, og du vil opleve både fysiske, psykiske og kognitive symptomer. Langvarig stress kan opstå, hvis der er uoverensstemmelse mellem det, der kræves af dig og dine ressourcer. Kravene kan komme fra dine omgivelser eller være dine egne krav til dig selv. Dine ressourcer til at takle disse krav handler om din tid, energi, overskud og kompetencer samt støtte fra venner og familie.
Vi hjælper med
Det er ikke altid, at en psykisk udfordring står alene. Sammen kan vi kode os nærmere ind på, hvad det er der er svært i dit liv.
Tag det første skridt i dag! Vi tager en kort samtale og aftaler dit forløb