Hvem bestemmer, hvad du giver opmærksomhed?

Er det dig? Er det dine tanker? Er det dine følelser? Er det omgivelserne? Eller måske dine kropslige symptomerne, der bestemmer hvad du skal give opmærksomhed? Har du overhovedet et valg, eller er det helt ukontrollerbart?

 

Prøv at forestille dig at du går ned ad strøget sammen med en god ven. Der er én, der spiller guitar. Der er UNICEF, der gerne vil have at du bliver medlem. Der er mange mennesker og gode tilbud. Vil du kunne gå ned ad strøget sammen og føre en samtale med din ven – selvom der er alle disse ting omkring jer? Formentlig?

 

Prøv nu at forestille dig, at guitarspilleren spiller ret højt og det er lidt vanskeligt at høre, hvad din ven siger. Vil det mon hjælpe på jeres samtale, hvis du går over og skubber til guitarspilleren for at få ham til at dæmpe sig? Hvad ville der så ske? Og hvad ville der ske med den samtale du var i gang med, med din ven? Ja den vil med stor sandsynlighed gå i stå.

 

Prøv nu at forestille dig at guitarspilleren, UNICEF, de mange mennesker og de gode tilbud, alle er dine tanker og følelser, der alle gerne vil have din opmærksomhed. Men hvis du først engagerer dig i dem, skubber dem væk, synger med, så ryger opmærksomheden fra din ven/ det du gerne ville fokusere på. Nogle dage spiller guitarspilleren virkelig højt og hele dagen – det kan du ikke gøre noget ved. Men du kan lære at lade guitarspilleren være, og så flytte opmærksomheden over til din gode ven.

 

Oplever du, at du selv kan vælge at flytte din opmærksomhed derhen, hvor du gerne vil have den og lade resten være? Eller er det ukontrollerbart? I metakognitiv terapi kan du lære at flytte opmærksomheden over på det, du gerne vil have mere af, og lade resten være.

 

Kontakt mig og få effektiv og skånsom metakognitiv terapi, der virker.

Sidst opdateret 16. maj 2023