Frigør dig fra negativitet og tænk positivt

Har du nogen sinde prøvet at sige til dig selv, at du er alt for negativ og at du nu skal du lære det med at tænk positivt? At du skal fokusere på en positiv tanke og fortrænge de dårlige tanker? Er det lykkedes? Hvor længe gik der, før der dukkede en neutral eller negativ tanke op? Måske skete det lige så snart du lige slappede af og ikke længere holdt fast i den fremtvungen positive tanke? I det øjeblik du ikke længere fokuserede al din tankevirksomhed på den positive tanke? At skubbe den dårlige tanke væk og erstatte den med en positiv tanke, er lidt lige som at holde en badebold under vand. Så snart du ikke bruger alle dine kræfter på at holde den nede, så vil den komme op til overfladen. Så måske er det ikke en farbar metode i længden?

”Men hvad pokk…r gør jeg så?” tænker du måske. Alle siger jo at jeg bare skal tænke positivt, og så skal det nok gå. Men det kan man ikke… så måske er det derfor det ikke går…?

Men hvis ikke du (i længden) kan kontrollere, hvad der dukker op i tankerne, kan du så selv vælge, hvordan du vil forholde dig til det, der dukker op? Det kunne være værd at undersøge!

Hvis du selv kan vælge, om du vil beskæftige dig med den dårlige tanke eller ej, er det måske ikke så vigtigt, om den er der eller ej. Måske er det i virkeligheden ikke så vigtigt at kontrollere hvad der dukker (da det er umuligt), men snarere at vælge, hvordan du vil forholde dig til det, der dukker op.

Navigér gennem tankemylderet og frigør dig fra negative tanker

Vores hoveder er fyldt med tanker og vores hjerner er konstant aktive. Nogle tanker er positive, andre tanker er negative og så er der alle hverdagstankerne, der ofte er af mere neutral karakter. Det er faktisk ret svært ikke at tænke på et eller andet, i længere tid ad gangen. Der dukker altid en ny tanke op før eller siden. Vi skal ikke engang anstrenge os for at det sker. Det sker bare. Vi har ikke rigtigt kontrol over det. Så spørgsmålet er om du vil holde fast i den dårlige tanke, eller om du vil give slip på den, og tage fat i den næste tanke i stedet?

Nej, der er desværre ingen garanti for at den næste tanke der dukker op, er positiv. Men det er heller ikke så vigtigt. Hvis det er endnu en dårlig tanke, kan du også lade dén passere. Hvis det er en tanke om vasketøjet, er det måske heller ikke den mest interessante tanke, men den er næppe pinefuld på samme måde som den dårlige tanke. Faktisk oplever langt de fleste at neutrale tanker er rare, om det så er ”jeg skal huske at købe mælk”, ”hvad er det nu forældrene til legekammeraten hedder?” eller noget helt tredje forholdsvis kedeligt. Det er bare ikke pinefuldt. Så lige pludseligt er der mulighed for at mange flere gode tanker dukker op – altså både de neutrale og de positive- når du har givet slip på den dårlige tanke – og det er da en meget god tanke at tage med sig.

Oplever du, at det er svært at slippe de dårlige tanker? Få metakognitivt terapi og få redskaberne til at forholde dig til dine tanker på en ny og effektfuld måde.

Sidst opdateret 17. maj 2023