Taber du tit tråden?

Kender du oplevelsen af, at det kan være virkelig svært at holde koncentrationen? At fastholde opmærksomheden på det du læser, og læse det flere gange inden du måske, måske ikke, faktisk husker det, du lige har læst. Eller du går i køkkenet, men når du kommer derud, kan du ikke huske hvorfor? Tja, så har du det nok som mange andre. Har du en depression eller er stresset gennem længere tid vil du nok opleve disse problemer som værre end de fleste.

Depression påvirker tænkningen

De fleste ved, at når man har en depression, føler man sig gennem længere tid nedtrykt, man kan mangle lyst til stort set alt, og man kan mangle energi. Men en depression kan i høj grad også påvirke vores evne til at tænke, både hvad vi tænker på, og hvordan vi tænker.

Fx kan en depression gøre, at du ikke tænker så hurtigt, som du plejer. Og generelt kan det føles som om, at alting tager længere tid for dig end normalt. Du har nok sværere ved at tage dig sammen til noget. Og opgaver, der før syntes simple, kan nu virke uoverkommelige. Vasketøjet får lov til at hobe sig op, og det samme gælder opvasken.

Hukommelsen bliver påvirket

Du kan have sværere ved at huske, og du kan have svært ved at lære noget nyt. Og at skulle træffe simple valg kan virke uoverskueligt. Det er som om du ikke nødvendigvis længere har det overblik, der skal til på arbejdet eller på studiet.

Måske oplever du, at du ikke sanser alting omkring dig som tidligere. Maden smager ikke helt lige så godt som før, og farverne i dine omgivelser kan virke mere triste. Selv berøring fra dem, du holder af, kan føles anderledes. Det kan føles som om, der lægges en dæmper på sanserne.

Det er et almindeligt symptom

Når man har en depression, er de her vanskeligheder eller forandringer i ens måde at tænke på ret almindelige. Jo sværere en depression du har, jo mere udtalte vil vanskelighederne være.  Du er langt fra alene med disse udfordringer. Når depressionen letter, vil du som oftest også opleve en forbedring af disse vanskeligheder.

 

Sidst opdateret 23. maj 2023