Ligger du vågen nat efter nat? Vender og drejer dig natten lang. Er lige ved at falde i søvn, for så at vågne brat op? Tilbringer du time efter time alene med afslapningsøvelser, afspændingsprogrammer og hvileløse vandringer op og ned ad stuegulvet. Du er ikke alene!

Rigtig mange mennesker oplever i kortere perioder søvnproblemer. Det kan både være problemer med at falde i søvn, mange opvågninger i løbet af natten eller tidlig opvågning.  Heldigvis går søvnproblemer over af sig selv for langt de fleste mennesker. Men mens det står på, opleves det forfærdeligt, da mangel på søvn påvirker livskvaliteten.

Her får du 7 gode råd til forbedring af din nattesøvn.

  1. Husk at det er helt almindeligt at vågne 1-4 gange i løbet at natten. Ofte vågner vi op så kortvarigt at vi knap registrerer det og slet ikke husker det om morgenen. Andre gange bliver vi mere vågne. Jo ældre du bliver, jo hyppigere vil du formentligt vågne.
  2. Find dit individuelle søvnbehov. Langt de fleste voksne mennesker har behov for 7-8 timer søvn hver nat, men for nogle er 6 timer nok, mens andre har behov for 9 eller 10 timers søvn.
  3. Hold den samme døgnrytme hele ugen. Tilstræb at gå i seng og stå op på regelmæssige tidspunkter, også i weekenderne og i ferierne.
  4. Undgå at tage en lur midt på dagen, særligt hvis du har svært ved at falde i søvn om aftenen. Hvis du ikke har problemer med at falde i søvn om aftenen og sove seks timer hver nat, kan du sagtens snuppe en ”morfar”.
  5. Undgå koffein (fx kaffe, te og cola) i timerne før sengetid.
  6. Gå først i seng når du er søvnig.
  7. Sørg for at du har et godt indeklima i dit soveværelse. Luft ud inden du skal sove eller sov evt. med vinduet på klem. Undgå lys og støj.

flere søvndyssende råd.

Sidst opdateret 16. maj 2023