Ligger du stadig vågen og vender og drejer dig? Med hovedet fuldt af bekymringer over alt det du skal nå, har sagt, eller skal sige? Så får du her yderligere 8 gode råd til en god nattesøvn.

  1. Husk at alle mennesker kan have kortere perioder med søvnløshed, fx i forbindelse med bekymringer eller smertetilstande. I langt de fleste tilfælde går det væk igen af sig selv.
  2. Bliv ikke bekymret, hvis du vågner om natten. Det er helt naturligt.
  3. Brug kun din seng til søvn (og sex). Hvis ikke du kan falde i søvn, så stå op igen. Lav rolige aktiviteter, indtil du føler dig træt.
  4. Undgå at være sulten og undgå at være overmæt ved sengetid.
  5. Undgå sovemedicin og beroligende medicin. De er vanedannende og kan ødelægge dit naturlige søvnmønster. Anvend kun sovemidler i kort tid og kun efter aftale med din egen læge.
  6. Undgå at bruge alkohol som sovemiddel. Alkohol gør det lettere at falde i søvn, men kan give urolig søvn og tidlig opvågning.
  7. Dyrk regelmæssig motion, men undgå motion op til sengetid. Motion om eftermiddagen/ tidlig aften er derimod godt for nattesøvnen.
  8. Hvis tankemylderet melder sin ankomst mens du forsøger at komme ind i drømmeland, så forsøg at udskyde dine tanker til i morgen. Det er alligevel begrænset, hvad du kan gøre ved det, du bekymrer dig om sent om aftenen eller midt om natten. Der er ikke behov at skrive dine bekymringer ned.

Hvis de er vigtige, skal de nok dukke op igen.

Hvis søvnen ikke begynder at komme snigende nu, kan det være, at der er behov for egentlig søvnbehandling.

Sidst opdateret 16. maj 2023