En af måderne er at prøve at lægge mærke til, hvad det er der gør dig stresset. Ofte er det ikke kun en enkelt ting, men summen af flere ting, der belaster dig.

Ofte hører jeg klienter sige, at de føler sig pressede på arbejdet. Pres på arbejdet kan komme i mange afskygninger – det kan være urealistisk arbejdsmængde, manglende kontrol over hvordan arbejdsopgaver skal udføres, fyringsrunder, mobning, konflikter mellem kollegaer osv.

Når de fortæller mere om deres liv, fortæller de ofte oven i arbejdspresset også om svære situationer på hjemmefronten, fx en syg forælder, en køkkenrenovering der er blevet uoverskuelig, flytning eller en presset hverdag med små børn og begrænset aflastning fra ægtefællen. Og hvis det ”bare” var en enkelt af disse ting, havde de nok kunnet komme igennem det. Men det er det sjældent.

 

Så prøv at blive opmærksom på, hvor din energi forsvinder hen (fx bekymringer om økonomi, en veninde der altid brokker sig, det huslige, kollegerne, arbejdspresset) og hvad der giver dig energi (fx egen-tid, gåture, en cafétur med veninden, yoga, læse en bog). Du kan fx lave tre kasser – en med det der overvejende tager energi, en kasse med det hvor der er balance og en tredje kasse med det der overvejende giver energi. Ryger der mon mest energi ud eller ind?

Hvad skal der til for at skabe en bedre balance?

Når du har fået et overblik over, hvad dine ressourcer bruges på, er det lettere at finde ud af hvor du skal sætte ind. Måske handler det om at skære ned på noget og afsætte mere tid til noget andet, eller måske handler det om hvordan du forholder dig til en bestemt ting. 

Du kan fx spørge dig selv- ”kan jeg gøre noget ved det” – hvis ja, så gør det! Det kan være, at du bliver opmærksom på, at du altid er mere træt end opløftet efter at have talt med en bestemt veninde. Så kan det være, at du ikke skal være så meget sammen med netop denne veninde i det kommende stykke tid. Det er nemlig svært at give noget af sig selv, som man ikke har.

Det kan også være at du svare nej- jeg kan ikke gøre noget ved en problemstilling/ en bekymring. Hvis det er tilfældet, kan du træffe en beslutning om, hvor meget du vil lade det fylde i dine tanker. Hvis du alligevel ikke kan gøre noget, hvorfor så bekymre dig om det. Måske kan du først gøre noget ved det om to uger – og så er der ingen grund til at lade det fylde mere end højest nødvendigt ind til da.

Sidst opdateret 23. maj 2023