Når pinefulde tanker rammer dig – hvilket de med stor sandsynlighed gør på et eller andet tidspunkt i livet – og måske flere gange dagligt– hvilke mestringsstrategier anvender du så til at håndtere tankerne? 

Nu tænker du måske: Hvordan kan jeg være så sikker på, at ubehagelige og pinefulde tanker rammer dig ind i mellem? Svaret er simpelt – fordi du er et menneske og det er et livsvilkår at støde på små og store forhindringer, der trigger tanker om ikke at være god nok, at være utilstrækkelig, at være til grin, at andre er meget bedre/sjovere/klogere. Det er også et livsvilkår ind imellem at føle sig utilstrækkelig. Til tider kræves der ufattelig meget af os, uden vi helt er opmærksomme på, hvor meget der kræves. I de situationer kommer du nemt til at føle dig utilstrækkelig. Tanker som: ”hvis bare jeg havde…” ”hvorfor forudså jeg ikke…” ”hvad er der galt med mig…” ”hvorfor kan jeg ikke…” dukker op, og spekulationer over, hvordan du vil gribe situationen an næste gang det sker, kværner måske rundet i hovedet på dig. Måske får du tankemylder?

Vi har alle nogle mestringsstrategier vi benytter os af, når vi føler os pressede og utilstrækkelige. Nogle mestringsstrategier er mere bevidste end andre. Mange er slet ikke klar over, at det er en strategi, men oplever det mere som en nødvendighed. 

Alt efter konteksten kan det være at du har forskellige strategier. Du kan læse mere om disse, samt om deres positive og negative sider og lære mere om, hvordan du selv kan ændre de mestringsstrategier, som har en negativ indflydelse på dit liv i det følgende afsnit.

5 mestringsstrategier

1. Rationalisering

Det kan være du forsøger at rationalisere dig fri af tanken. Finder en logisk og alternativ tanke til situationen. På den måde forsøger du at ændre de negative tanker og i stedet gøre dem positive. Udfordringen ved denne strategi er, at det kan være svært at overbevise dine følelser med logik. I hjernen er der mange flere forbindelser fra følelserne til fornuften, end den anden vej rundt. Derfor vil følelserne vinde 9 ud af 10 gange. Du vil formentligt opleve det som, at selvom det rationelle på et eller andet plan giver mening, så vil det bare ikke føles rigtigt. At du måske ikke tror på den nye alternative og positive tanke. Og så er du jo lige vidt. Hvis du derimod lader tanken være og udskyder at forholde dig til tanken og de følelser der følger med til senere, ja så vil du give dig selv og din fornuft bedre vilkår i kampen mod følelserne. Senere vil dine følelser nemlig være helt anderledes, og formentligt mindre domineret at tanken, så der vil fornuften have en reel chance for at hjælpe dig med at finde en bedre løsning på dine problemer, hvis der da overhovedet findes et svar.

2. Undgåelse 

Forsøger du at undgå at den ubehagelige tanke overhovedet opstår? Måske undgår du alle steder, hvor du ved, at tanken om at være utilstrækkelig plejer at komme. Du holder øje med alt det du gerne vil undgå, for på den måde at forsøge at slippe for de ubehagelige følelser og tanker du ved kommer. Men jo mere, du holder øje med alt det du gerne vil undgå, desto mere kommer du til at tænke på det, og jo mere fremtrædende bliver følelsen. Spørgsmålet er, hvad vil gerne give opmærksomhed? Hvad ville du ønske kom til at fylde i stedet for følelsen af utilstrækkelighed? For så er det der du skal ligge din energi og opmærksomhed i stedet. Vi kan ikke selv vælge hvilke tanker og følelser der dukker op, men vi kan vælge i hvilket omfang vi giver tankerne og følelserne opmærksomhed. Jo mere vi forsøger at undgå, jo mere vil det begrænse vores færden, handlinger og livsglæde. Jo mere vi kan lade det være, jo mere frie er vi til at give opmærksomhed til det, vi ønsker, skal fylde i stedet.

3. Undertrykkelse

Prøv blot at lade være med at tænke på en blå isbjørn det næste minut…. Gør alt for at holde alle tanker om en blå isbjørn ude af dine tanker.  Er den blå isbjørn helt væk fra dine tanker nu? Det er svært, ik? Mange der får stillet den opgave, forsøger at erstatte tanken med andre tanker, fx en hvid isbjørn, eller en blå giraf, eller med tanker om hvad de skal senere i dag. Og det kræver helt vildt meget energi at holde den blå isbjørnetanke væk. Tænk, det var bare en helt uskyldig blå isbjørn-tanke. Hvad så med at undertrykke tanker om og følelsen af at være utilstrækkelig? At undertrykke en tanke er meget svært i længden og en ret energikrævende strategi for at slippe for ubehaget. Men hvad hvis du nu observerer dine tanker i stedet? Eller hvad nu hvis den ubehagelige tanke godt må være der, men at du ikke behøver at forholde dig til den? Lige som trafikken gerne må køre forbi på vejen, når du går på fortovet. Du behøver ikke holde øje med hver enkelt bil der suser forbi.

4. Overtænkning 

Man kan hurtigt komme til at bruge mange timer på at vende og dreje tankerne. Hvad var det der skete, da jeg følte mig utilstrækkelig? Hvad kunne jeg have gjort anderledes? Hvad vil jeg gøre næste gang, jeg står i den samme situation? Måske bruger du ”bare” to-tre timer hver dag på at ”tænke det igennem”. I flere dage, eller uger eller endnu længere. Det bliver mange timer. Er du mon kommet frem til nogen løsning? Eller kører tankerne i ring. Igen og igen. Hvordan havde du det imens? Formentlig ikke så godt. Har alle de timer du har brugt på at vende og dreje tankerne skabt en forandring? Eller har du bare haft det skidt imens du har grublet? Jeg gætter på at nytteværdien af alle de timer, du har bekymret dig for om du er sjov/god/klog nok har været ganske lille. Spørgsmålet er om du behøver at bekymre dig når tankerne om utilstrækkelighed dukker op, eller om det kan vente til senere.

5. Sove og dulme

Det kan være du bruger strategien med at lægge dig til at sove, så du kan sove dig fra tankerne og ubehaget. Eller forsøger at dulme de smertefulde tanker og følelser i alkohol eller stoffer.  Men hvad så når du vågner? Er tanken der igen? Jeg gætter på at de fortsat vil dukke op – og hvis du har tømmermænd, vil de formentligt føles endnu værre. Men behøver du at forholde dig til de pinefulde tanker når du dukker op, eller vil det være ok først at dykke ned i dem i morgen? Eller på søndag?

Sidst opdateret 23. juni 2023