Når tanken om, at du er utilstrækkelig rammer dig – hvilket den med stor sandsynlighed gør på et eller andet tidspunkt i livet – og måske flere gange – hvilken mestringsstrategier anvender du så til at håndtere tanken?
Nu tænker du måske: Hvordan kan jeg være så sikker på, at tanken om utilstrækkelighed rammer dig ind i mellem? Svaret er simpelt – fordi du er et menneske og det er et livsvilkår at støde på små og store forhindringer. Det er også et livsvilkår ind imellem at føle sig utilstrækkelig. Til tider kræves der ufattelig meget af os, uden vi helt er opmærksomme på, hvor meget der kræves. I de situationer kommer du nemt til at føle dig utilstrækkelig. Tanker som: ”hvis bare jeg havde…” ”hvorfor forudså jeg ikke…” ”hvad er der galt med mig…” ”hvorfor kan jeg ikke…” dukker op, og spekulationer over hvordan du vil gribe situationen an næste gang det sker, kværner måske rundet i hovedet på dig.
Vi har alle nogle mestringsstrategier vi benytter os af når vi føler os pressede og utilstrækkelige. Nogle mestringsstrategier er mere bevidste end andre. Mange er slet ikke klar over, at det er en strategi, men oplever det mere som en nødvendighed.
Alt efter konteksten kan der være forskellige strategier. Du kan læse mere om disse, samt om deres postive og negative sider og lære mere om hvordan du selv kan ændre de mestringsstrategier, som har en negativ indflydelse på dit liv i det følgende afsnit.
5 mestringsstrategier
1. Rationalisering
Det kan være du forsøger at rationalisere dig fri af tanken. Finder en logisk og alternativ tanke til situationen. På den måde forsøger du at ændre de negative tanker og i stedet gøre dem positive. Udfordringen ved denne strategi er, at det kan være svært at overbevise dine følelser med logik. At du måske ikke tror på den nye alternative og positive tanke. Og så er du jo lige vidt.
2. Undgåelse
Forsøger du at undgå den ubehagelige tanke? Måske undgår du alle steder hvor du ved at tanken om at være utilstrækkelig plejer at komme. Du holder øje med alt det du gerne vil undgå, for på den måde at forsøge at slippe for de ubehagelige følelser og tanker du ved kommer. Jo mere du holder øje med alt det du gerne vil undgå, desto mere kommer du til at tænke på det, og jo mere fremtrædende bliver følelsen.
3. Undertrykkelse
Prøv blot at lade være med at tænke på en blå isbjørn de næste tre minutter…. Gør alt for at undertrykke den blå isbjørn-tanke. Er den blå isbjørn helt væk fra dine tanker nu? Det er svært, ik? Og det kræver meget energi at holde den tanke væk. Tænk, det var bare en en helt uskyldig blå isbjørn-tanke . Hvad så med at undertrykke tanken og følelsen af at være utilstrækkelig? En meget svær og energikrævende strategi for at slippe for ubehaget.
4. Overtænkning
Man kan hurtigt komme til at bruge mange timer på at vende og dreje tankerne. Hvad var det der skete, da jeg følte mig utilstrækkelig? Hvad kunne jeg have gjort anderledes? Hvad vil jeg gøre næste gang, jeg står i den samme situation? Måske bruger du ”bare” to-tre timer hver dag på at ”tænke det igennem”. I flere dage, eller uger eller endnu længere. Det bliver mange timer. Er du mon kommet frem til nogen løsning? Eller kører tankerne i ring. Igen og igen. Hvordan havde du det imens? Formentlig ikke så godt.
5. Sove og dulme
Det kan være du bruger strategien med at lægge dig til at sove, så du kan sove dig fra tankerne og ubehaget. Eller forsøger at dulme de smertefulde tanker og følelser i alkohol eller stoffer. Men hvad så når du vågner? Er tanken der igen?
Positive antagelser
Mange knytter en række positive antagelser til strategierne. Det kan være overbevisningen, at ved at benytte disse strategier kan du opnå større selvindsigt, strategierne får dig til at tage mere velovervejede beslutninger, at det leder frem til løsninger og svar. Har du indsatsen ved dine strategier givet tilstrækkeligt resultat?
Ulemper
Problemet med alle disse mestringsstrategier er, at når du er færdig med at undertrykke, finde alternative tanker du ikke er overbevist om, sove og være beruset, ja så er tankerne om at være utilstrækkelig der fortsat. Og du må begynde forfra med dine mestringsstrategier.
Ulempen ved strategierne kan også være at de tager af overskuddet og nærvær. Det tager tid fra andre ting, som fx venner og familie. Jo mere du tænker over det, desto dårligere får du det.
En ny strategi
Der findes endnu en strategi i forhold til håndtering af tankerne, nemlig at lade dem være. Lad vær med at gå i dialog med tankerne om, at du ikke er god nok, at du er utilstrækkelig. Hvis ikke du giver tankerne opmærksomhed, forsvinder de af sig selv igen.
Det der er interessant er, at det ikke vigtigt om tanken er sand eller ej. Følelsen der er knyttet til tanken er sand. Jo mere du dyrker tanken, desto mere vil du føle følelsen. Men tanker og følelser er forbigående. Så lader du dem være, forsvinder de.
Er du pårørende og ønsker gode værktøjer til hvordan du hjælper? Læs mere via linket nedenfor.
Sidst opdateret 23. maj 2023