Hvad er tankemylder

Tankemylder er når dine tanker kører derudad i en lind strøm. Det kan både være negative tanker, bekymringstanker eller grublerier, der kører i ring, dårlige tanker, der sætter sig fast eller helt neutrale eller positive tanker, der afløser hinanden i høj fart, hvor du ikke når at forholde dig til én tanke før den næste tanke, har afløst den. Negative tanker føles overvældende, stressende og uoverskuelige. Kort sagt føles tankemylder ubehageligt. Selv de positive eller neutrale tanker kan føles overvældende, udmattende og ubehagelige, når de kommer som tankemylder.

 

Er tankemylder normalt?

Ja. Tankemylder er en helt almindelig tilstand, som alle mennesker kan opleve i perioder. Nogle oplever det hyppigere end andre, og når de oplever det, kan det stå på i forskelligt tidsinterval. Tanker opstår som regel, når man oplever, at der er noget vigtigt på spil, noget man bliver nødt til at finde ud af, noget man føler man skal finde en løsning på, eller når man føler man står over for at skulle træffe et større valg. Negative tankemønstre kan både være fremad skuende eller bagud skuende.

 

Jeg har negative tanker og følelser – er jeg psykisk syg?

Nej, negative tanker og følelseralene er ikke et tegn på at psykisk sygdom. Det er helt normalt. Negative tanker ses dog også som et symptom ved mange psykiske lidelser eller tilstande som fx depression, angst, stress og bipolar lidelse. Men det i sig selv, er ikke nok til at stille en diagnose på psykisk sygdom. Nogle ser negative tanker og følelser som et symptom ved psykisk lidelse, mens andre ser det som medvirkende årsag til psykisk lidelse.

 

Er tankemylder farligt?

Nej. det er ikke farligt. Ubehageligt – helt sikkert. Men ikke farligt. Tanker er bare tanker. Tanker kan sætte gang i en masse følelser. Men følelser her heller ikke farlige. Ja, følelser kan helt sikkert også være ubehagelige, overvældende og føles altopslugende. Men lige som med tanker, kommer og går følelser også. Når man er midt i tankemylderet eller midt i de voldsomme følelser, kan det opleves, som om man er i en tilstand, der aldrig går over. Men det gør det. Altid.

 

Hvorfor har jeg tankemylder?

Tankeoverbelastning opstår fordi vi hænger ved tankerne og forholder os til indholdet af tankerne. Nogle tanker, særligt de negative tanker, kan mange have en tendens til at give særbehandling. Hvis vi behandler de vanskelige tanker med ekstra opmærksomhed, vil de vanskelige tanker komme til at fylde mere. Jo mere de fylder, jo mere er vi tilbøjelige til at tro, at netop de tanker er vigtige. Hvis vi tror at tankerne er vigtige giver vi dem særbehandling. Og så er den dårlige spiralen begyndt og vi er hoppet på tanketoget, der snart suser derudad.

 

Det kan fx være at vi forsøger at løse et problem, søger svar på en problemstilling, hvor der ikke umiddelbart er en løsning eller forestiller os forskellige scenarier eller udfald, i tilfælde af at tankerne er sande. Måske prøver vi at skubbe tankerne væk eller undertrykke de ubehagelige tanker, eller prøver på at erstatte alle de negative tanker med gode tanker. Måske distraherer vi os selv, men det øjeblik vi ikke længere gør det starter tankemylderet forfra. Kort sagt: Jo mere vi gør ved tankerne, desto mere vil tankerne fylde. Jo mere intenst vi gør noget ved tankerne, jo mere intenst vil det også opleves. Negative tankemønstre opstår, fordi vi kæmper mod tankerne.

 

Er tankemylder arveligt?

Jeg ved det faktisk ikke. Jeg har ikke kendskab til undersøgelser, hvor tankemylder specifikt er undersøgt. Dog ved man at der er en øget risiko for arvelighed ved angst, depression og bipolar lidelse, hvor negative tankemønstre kan være et symptom. Ved tankemylder tænker jeg også, at det er vigtigt at have blik for det miljø man vokser op i. Når man som barn og ung ser, hvordan ens forældre takler usikkerhed, forandringer og udfordringer. Og hvordan ens forældre opfordrer én til at håndtere de tanker der dukker op.

 

Kan tankemylder afhjælpes medicinsk?

Ja, det kan afhjælpes medicinsk. Det ses blandt andet ved medicinsk behandling af fx depression og angst. Ved al medicinsk behandling bør man være opmærksom på bivirkninger og om effekten af medicinen kan opveje bivirkningerne. For langt de fleste er medicin dog ikke nødvendigt for at slippe for tankemylder. 80% vil ved hjælp af metakognitiv terapi kunne reduceres deres tankemønstre i en sådan en grad at de bliver helt fri for tankemylder, eller oplever betydelig reduktion af tankemønstre i en sådan en grad at det ikke påvirker deres daglige funktionsniveau. Metakognitiv terapi er en langt mere skånsom metode end medicinsk behandling, da der ikke er ubehagelige bivirkninger ved metakognitiv terapi.

 

Bryd dine negative tankemønstre

Det magiske ved tanker er, at jo mindre vi gør ved tankerne, jo mindre vil de fylde. Så hvis du vil stoppe dine negative tankemønstre, skal du hoppe af tanketoget, og behandle tankemylder-tankerne på samme måde, som du vil behandle alle andre tanker. Tanker er bare tanker, så der er ingen grund til at give nogle tanker særstatus.

 

Kan metakognitiv terapi ændre tankemønstre?

Ja. Metakognitiv terapi er en meget effektiv og skånsom metode, hvor du lærer at hoppe af tanketoget og slippe tankerne, når de kører i ring. I metakognitiv terapi lærer du ved hjælp af forskellige øvelser, samtale og refleksioner, at behandle de tanker, der sætter gang i tankemylderet, som alle andre tanker. Du lærer at blive opmærksom på, hvad du giver opmærksomhed, og hvorfor du gør det. Du lærer nye strategier til at håndtere når negative og pinefulde tanker dukker op og dermed at ændre tankemønstre.

 

En metakognitiv øvelse mod tankemylder

Hvis kuren mod tankemylder er at gøre ingenting, så har du måske lyst til at prøve. Men måske spørger du dig selv: ”hvordan gør jeg ingenting ved mine tanker?”. Lad os lave en lille øvelse.

Jeg vil gerne bede dig tænke på et æble, for derefter at lade tanken være. Tanken behøver ikke være væk, men prøv at være nysgerrig på, om der også kommer andre tanker helt af sig selv.

Hvordan gik det?

Prøv nu at tage en tanke, der kan være lidt irriterende, fx prøv at forestille dig, at din cykel er punkteret. Lad nu den tanke være, lige som du lod æbletanken være. Gør det samme med tanken om din punkterede cykel, som du gjorde med æbletanken.

Hvordan gik det?

Hvis du har lyst, kan du forsøge at gøre præcis det samme, nemlig ingenting, ved en at de tanker, der sætter gang i dit tankemylder.

 

Få hjælp til at komme af med dit tankemylder

Kontakt os på susanne@psykologenikbh.dk, eller telefon 60 59 75 01 og book tid, så du kan få hjælp til at slippe af med dit tankemylder.

Sidst opdateret 22. juni 2023