Ekstrem træt hele tiden

Der kan være flere årsager til øget eller ekstrem træthed. Når du søger hér, har du formentlig selv undersøgt de mest oplagte grunde som insomni, dårlig søvn, stressbelastning, ændrede søvnmønstre, depression, vitaminmangel eller anden somatisk årsag.

Somatisk årsag

Hvis ikke du allerede har gjort det, så kan det være en rigtig god idé at bestille tid ved din egen læge og få taget blodprøver, der kan afklare om, der kan findes en somatisk årsag dér. Der findes rigtig mange forskellige somatiske årsager til øget eller ekstrem træthed, nogle forekommer hyppigere end andre. Da der kan være et stort overlap i symptombilledet mellem nogle somatiske og psykiske lidelse, er det vigtigt at få skilt det ad. Det kan din egen læge hjælpe dig med. Langt de fleste somatiske årsager, hvis du er træt hele tiden, kan forholdsvis nemt behandles eller gøres noget ved.

Hvis en somatisk årsag er udelukket, giver det god mening at se på andre mulige årsager til, at du er mere træt end ellers, eller mærker ekstrem træthed.

Stress og udbrændthed

Øget træthed eller ekstrem træthed kan være et symptom på langvarig stress og udbrændthed. Andre symptomer på stress kan være tankemylder, uro, koncentrationsbesvær, problemer med at huske, svimmelhed, hovedpine, muskelspændinger, humørsvinger, ubeslutsomhed, svækket immunforsvar, kortere lunte, sort/hvid tænkning, angst og hjertebanken. Læs mere om stress og behandling af stress.

Insomni, dårlig søvn og ændrede søvnmønstre

Dårlig, urolig eller manglende søvn en enkelt nat klarer de fleste sig rimeligt igennem. Problemet bliver når det sker flere nætter i træk, og man har en oplevelse af aldring rigtigt at få sovet ordentligt igennem. Søvnen kan være påvirket på forskellig måde. Indsovningsbesvær med tankemylder ses ofte ved stress, angst og depression. Urolig søvn med hyppige opvågninger ses ofte ved stress. Tidlig opvågning, og dermed afkortet nattesøvn ses ved nogle tilfælde af depression. Omvendt ses det dog også ofte at personer med depression kan sove ti timer, og stadigvæk ikke føle sig udhvilet. Andre igen vågner midt om natten med angst og kan have vanskeligt ved at finde ro igen. Husk at idealsøvnen på 7-8 timer, hvor du sover igennem, netop er idealsøvnen, men at det er de færreste, der går gennem livet uden perioder, hvor søvnen er påvirket på den ene eller anden måde. Læs mere om søvn og få gode søvn råd.

Depression

Manglende energi, nedsat humør og manglende lyst er de tre kernesymptomer ved depression. Du skal have haft mindst to af de tre kernesymptomer i mindst 14 dage, plus mindst to ud af følgende ledsagesymptomer: Nedsat selvtillid eller selvfølelse, Selvbebrejdelser eller skyldfølelse, tanker om død eller selvmord, tænke- eller koncentrationsbesvær, agitation (ophidset og urolig adfærd) eller hæmning, søvnforstyrrelser samt appetit- eller vægtændring. Har du flere af symptomerne kan det være tegn på en sværere depression. Læs mere om depression og metakognitiv behandling af depression.

Hjernerystelse/ hjerneskade

For rigtig mange med hjerneskade eller hjernerystelse er hjernetræthed, fatigue, manglende energi og pludselig indsættende og massiv træthed blandt de største følger efter skaden. Mange oplever en ekstrem træthed, som de ikke ser komme, før de er overmandet. Når man er udmattet eller træt hele tiden, kan man opleve, at det påvirker ens evne til at tænke klart. Det kan vare sværere at koncentrere sig, sværere at træffe gode beslutninger, bevare overblikket. Cirka hver tredje der får en hjerneskade vil i efterforløbet opleve symptomer på stress, angst og depression. Alle ting der som nævnt, kan påvirke energiniveauet og dermed også om du føler dig ekstrem træt. Læs mere om hjerneskade, hjernerystelse og metakognitiv behandling af hjernerystelse.

Overfokusering på træthed

Hvis du ofte eller konstant går og mærker efter, om du er træt hele tiden eller hvor meget energi du har til at deltage i en bestemt aktivitet, er der stor sandsynlighed for, at du også i større grad end ellers, vil føle dig mere træt, udkørt og udmattet. Det er lige som at sætte en forstørrelsesglas på problemet i håb om at problemet forsvinder. Jo mere du mærker efter, desto mere intens og ekstrem bliver trætheden. Det er dog ikke altid at man selv er klar over, hvor meget tid man rent faktisk bruger på at mærke efter, eller gruble over, hvordan mon får mere energi.

En metakognitiv øvelse

Prøv at sætte dig godt til rette med benene parallelt og slap af. Luk øjnene og fokusér nu på din højre storetå i ca. 15 sekunder. Mærk efter hvordan højre storetå føles. Er den varm? Kold? Snurrer den? Åben dine øjne og læs videre…

Kunne du mærke din højre storetå? Hvad så med din venstre storetå, hvordan føltes den? Jeg gætter på at du ikke umiddelbart ved det, da du ikke tjekkede ind på den venstre tå. Er der forskel på dine tær? Jeg gætter på, at det der gjorde forskellen på om du lagde mærke til din højre tå, modsat den venstre, handler om opmærksomhed: Det vi fokuserer på, har det med at vokse.

Hvad mon der sker, hvis du mærker efter om du er træt?

”Der er en større chance for at finde det vi leder efter, end det vi ikke leder efter.”

Er træthed farligt?

Træthed i sig selv er ikke farligt. Det oplever vi alle hver eneste aften/ nat. Den bagvedliggende årsag til, hvis du er træt hele tiden kan være i nogle tilfælde være farligt, hvis det ikke bliver behandlet. Det er derfor, det er så vigtigt at du kommer et smut forbi din egen læge, så somatiske årsager udelukkes. I alle andre tilfælde er det ikke farligt. Dog kan det være virkelig invaliderende.

Endnu en metakognitiv øvelse

Bestemmer du selv, hvad du fokuserer på? Altså fx om du mærker efter eller ej. Med denne simple, men effektfulde, lille øvelse vil vi lade det komme an på en prøve. Den kræver blot et vindue og en sprittusch eller whiteboardmarker, der let kan viskes ud igen. Stil dig nu foran vinduet, og skriv et ord, fx træthed på ruden. Nu vil jeg bede dig om at se først på ordet, og derefter på baggrunden. Du må meget gerne beskrive lidt af baggrunden for dig selv. Når du kigger på baggrunden, hvad sker der så med ordet? Og omvendt? Er det nødvendigt at viske ordet ud for at kigge på baggrunden? Nej vel. På samme måde kan du flytte opmærksomheden over på det du gerne vil, og lade trætheden være.

Forskellige former for træthed

Vær opmærksom på, at der findes tre forskellige former for træthed: fysisk, mental og følelsesmæssig træthed. Og der findes tre måder at få energi på: Ved at hvile/sove, ved at spise og ved aktivitet. Hvis du er fysisk træt, efter at have løbet en lang tur, er det en god ide at hvile og spise. Hvis du er mentalt udtrættet, kan det være en god ide at skifte aktivitet til noget mere fysisk, men rutinepræget, eller slappe lidt af. Hvis du derimod er følelsesmæssigt udmattet, er det bedste du kan gøre at foretage dig noget. Det er stort set lige meget hvad. Og hellere en lille smule, end slet ingen ting. Jeg ved godt, at det kan virke helt uoverskueligt at skulle foretage sig noget, når man er ekstrem træt, men prøv om du fx kan rejse dig op og strække dig, eller gå rundt om huset/ blokken – bare som et eksperiment og se hvad der sker.

Hvis du vil have konkret hjælp til netop din situation, flere metakognitive øvelser, eller en plan for at få energiniveauet tilbage, så kontakt os. Med ekspertviden om energiforvaltning og om metakognitiv terapi stå vi klar til at hjælpe dig.

Sidst opdateret 27. juni 2023