Lider du af tankemylder og oplever, at tankemylderet slet ikke er til at stoppe? Måske er det helt ukontrollerbart uanset, hvad du gør?

Det kan være du har prøvet forskellige strategier: Måske prøver du at tænke på noget andet, for at tvinge de ubehagelige tanker væk? Måske prøver du at analysere dig frem til et svar, uden rigtig at komme frem til et sikkert svar? Måske taler du med dig selv for at berolige dig selv, eller kører en indre dialog? Måske forestiller du forskellige scenarier for udfaldet af alle dine bekymringer?

Har du fundet et svar? Og er dit tankemylder stoppet med disse strategier, eller er bekymringerne vendt tilbage igen, for fuld styrke?

Jeg skifter lige spor et øjeblik og vil tale om sushi i stedet… Hvis du hænger på, skal det nok give mening…

Har du nogen side spist running sushi? Du ved, de restauranter, hvor der kører et lille transportbånd med små tallerkner med sushi rundt. Hvem bestemmer, hvad der kommer på båndet? Ja det er kokken.

Men hvem bestemmer hvad der kommer ned foran dig? Ja, det er dig selv. Du kan selv vælge det, du har lyst til at tage ned fra båndet, og lade resten køre videre.

Hvis du kommer til at tage en sushi ned der ikke smager godt – ja faktisk får du hjertebanken, svedige håndflader og mærker en uro i kroppen- hvad vil du så gøre næste gang samme sushi kører forbi på båndet? Vil du tage den ned? Eller lade den passere?

Jeg gætter på, at du vil lade den passere.

Prøv nu at forestille dig, at det ikke er sushi på båndet, men derimod tanker.

Hver gang du beskæftiger dig med dine bekymringer, fx undertrykker, analyserer, beroliger, har en indre dialog eller forestiller dig forskellige udfald af dine bekymringer, ja så er det lige som at tage den dårlige sushi ned fra båndet.

Hvad mon kokken tror du godt kan lide, når du bliver ved med at tage de bekymringssushi’erne ned fra båndet? Ja, de dårlige sushi. Og da det er udbud og efterspørgsel, så vil kokken med stor sandsynlighed sætte flere dårlige sushi på båndet.

Hvis du derimod kan lade de bekymringssushi’erne passere, så vil der være større sandsynlighed for at kokken vil sætte noget andet på båndet.

Hvilke sushi kunne du godt tænke dig at spise?

 

Ønsker du at få hjælp til at lade de dårlige tanker passere, så kontakt mig og få metakognitiv terapi.

Sidst opdateret 16. maj 2023